2 anak Jokowi didakwa terbabit rasuah - EDISI SIASAT

2 anak Jokowi didakwa terbabit rasuah

Read Time:1 Minute, 47 Second
2 anak Jokowi didakwa terbabit rasuah
Gibran Rakabuming (kiri) dan Kaesang Pangarep. – Foto AGENSI

2 anak Jokowi didakwa terbabit rasuah

JAKARTA: Dua anak lelaki Presiden Joko Widodo (Jokowi), iaitu Gibran Rakabuming dan Kaesang Pangarep menjadi perhatian pelbagai pihak di seluruh Indonesia selepas dilaporkan ke Komisi Pencegahan Rasuah (KPK).

Laporan itu dibuat oleh pensyarah Universiti Negeri Jakarta (UNJ), Ubedilah Badrun berhubung dakwaan rasuah membabitkan dua anak Jokowi dengan kumpulan perniagaan yang terbabit dalam aktiviti pembakaran hutan.

Katanya, pada 2015, ada sebuah syarikat besar iaitu PT SM yang didakwa terbabit dengan kegiatan pembakaran hutan secara haram dan disaman oleh Kementerian Lingkungan Hidup dan Perhutanan sebanyak 7.9 trilion rupiah (RM2.31 bilion)

Namun, syarikat itu hanya perlu membayar saman sebanyak 78 bilion rupiah (RM22.9 juta) selepas diputuskan oleh mahkamah.

“Pada Februari 2019, dua anak Jokowi menggabungkan perniagaannya dengan perusahaan PT SM dan memperoleh suntikan dana yang besar sehingga mereka boleh membeli saham dalam syarikat masing-masing.

“Persoalannya, bagaimana anak muda yang baru menubuhkan syarikat dengan mudah mendapat dana modal dalam jumlah yang cukup besar iaitu kira-kira 99.3 bilion rupiah (RM29 juta) jika mereka bukan anak Presiden? Soal Ubedillah.

Sehubungan itu, beliau meminta KPK memanggil Jokowi untuk memberikan penjelasan berhubung hal terbabit.

Sementara itu, Gibran enggan mengulas lanjut mengenai laporan terbabit dan mengakui sudah dipanggil KPK untuk memberi keterangan.

Selain itu, KPK turut mengesahkan sudah menerima laporan tersebut dan akan melakukan siasatan. – AGENSI

2 anak Jokowi didakwa terbabit rasuah


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Kepada Azman Ujang, Jangan ‘Di Lacurkan’ SPRM

 

Share

Leave a Reply