- EDISI SIASAT
Read Time:1 Minute, 46 Second
Tikus 'wira' pengesan periuk api di Kemboja mati
Magawa dianugerahkan Pingat Emas PDSA pada September 2020, anugerah tertinggi untuk keberanian yang boleh diterima haiwan, bersara tahun lalu. – Foto AFP

Tikus ‘wira’ pengesan periuk api di Kemboja mati

ANKARA: Tikus pengesan periuk api, Magawa yang dianggap sebagai ‘wira’ Kemboja mati pada usia lapan tahun selepas berkhidmat selama lima tahun, kata pertubuhan bukan keuntungan Pembangunan Pengesanan Periuk Api Anti-Personel (APOPO) pada Selasa.

APOPO adalah organisasi Belgium yang melatih tikus gergasi Afrika untuk menyelamatkan nyawa dengan mengesan periuk api dan penyakit batuk kering.

“Dengan dukacita kami berkongsi berita sedih bahawa HeroRAT Magawa mati pada hujung minggu ini,” lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan agensi itu.

“Magawa berada dalam keadaan sihat dan menghabiskan sebahagian besar minggu lalu bermain dan cergas seperti biasa, tetapi menjelang hujung minggu pergerakannya mulai perlahan, lebih banyak tidur siang dan kurang berminat terhadap makanan pada hari-hari terakhirnya.

“Sepanjang tugasnya, Magawa mengesan lebih 100 periuk api dan bahan letupan lain, menyelamatkan banyak nyawa di Kemboja, menjadikannya “HeroRAT APOPO paling berjaya setakat ini”, kata kenyataan itu.

Magawa dianugerahkan Pingat Emas PDSA pada September 2020, anugerah tertinggi untuk keberanian yang boleh diterima haiwan dan bersara tahun lalu, digantikan oleh HeroRAT Ronin.

Tikus gergasi Afrika itu lahir di Tanzania pada November 2013. Selepas dilatih oleh APOPO, ia dibawa ke Siem Reap di Kemboja pada 2016 untuk memulakan tugasnya, tambah laporan itu. – BERNAMA

Tikus ‘wira’ pengesan periuk api di Kemboja mati


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Kepada Azman Ujang, Jangan ‘Di Lacurkan’ SPRM

 

Share

Leave a Reply