Banjir musnahkan 200,000 benih balak - EDISI SIASAT

Banjir musnahkan 200,000 benih balak

Read Time:2 Minute, 25 Second
Banjir musnahkan 200,000 benih balak
Kerja membersih semula rumah tapak benih pokok balak yang musnah dibawa arus deras kepala air akibat banjir di Pusat Perolehan Biji Benih dan Bahan Tanaman (PPBBBT), Lentang, Bentong. – Foto MOHD RAFI MAMAT

Banjir musnahkan 200,000 benih balak

BENTONG: Lebih 200,000 benih pokok balak pelbagai spesies berusia antara tiga bulan hingga dua tahun musnah dibawa arus kepala air dalam kejadian banjir akhir tahun lalu.

Turut musnah pokok hiasan dan buah-buahan seperti tampoi, durian, manggis dan jambu yang disediakan di bawah program hutan komuniti.

Penolong Pegawai Kanan Pusat Perolehan Biji Benih dan Bahan Tanaman (PPBBBT), Lentang di sini, Solehan Saorani berkata kerugian dianggarkan lebih RM4 juta termasuk kemusnahan kemudahan tapak semaian yang terdapat di situ.

Beliau berkata, empat jentera seperti jentolak dan traktor serta beberapa peralatan lain turut ditenggelami banjir yang berlaku pada 18 Disember lalu.

Katanya, kawasan PPBBBT Lentang adalah laluan kepala air pertemuan Sungai Benus dan hulu Sungai Bentong yang membawa puing dan lumpur dari Janda Baik dan Bukit Tinggi.

“Kejadian banjir dan kepala air yang berlaku bulan lalu adalah yang terburuk dalam tempoh 40 tahun, sebelum ini banjir pernah berlaku tetapi tidak seburuk kali ini.

“Paras banjir setinggi kira-kira 1.9 meter yang membawa bersama lumpur dan pokok yang tumbang, arus air yang deras turut memusnahkan jambatan konkrit yang merentas Sungai Bentong” katanya selepas turut sama dalam Program Gotong Royong Perdana (GRP) membersih dan membaiki kerosakan PPBBBT Lentang, di sini semalam.

Lebih 50 pegawai dan kakitangan Bahagian Ladang dan Perlindungan Hutan Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), Jabatan Perhutanan Negeri Pahang (JPNP), Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) dan MTD Group menyertai program selama tiga hari itu.

Solehan berkata, pihaknya usaha memulihkan PPBBBT Lentang mengambil masa sekurang-kurangnya setahun sekiranya tiada kekangan kelulusan peruntukan kewangan daripada kerajaan pusat melalui JPSM dan kerajaan Pahang melalui JPNP.

Katanya, PPBBBT Lentang adalah tapak semaian terbesar di Semenanjung milik JPSM dan JPNP yang membekalkan pelbagai spesies benih pokok balak antaranya seperti meranti, merbau, perah, keruing, jelutong, kapor dan keladan.

“Anak benih berkenaan digunakan untuk projek tanaman semula kawasan ceroboh dan bekas lesen kawasan pembalakan termasuk program menghijaukan semula hutan di Semenanjung,” katanya.

Banjir musnahkan 200,000 benih balak


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Kepada Azman Ujang, Jangan ‘Di Lacurkan’ SPRM

 

Share

Leave a Reply