Saintis temui cara kumpul DNA dari udara - EDISI SIASAT

Saintis temui cara kumpul DNA dari udara

Read Time:1 Minute, 55 Second
Saintis temui cara kumpul DNA dari udara
KRISTINE Bohmann yang merupakan seorang profesor di Universiti Copenhagen dirakam ketika mengumpulkan sampel dari udara. – CNN World

Saintis temui cara kumpul DNA dari udara

LONDON – Saintis-saintis kini boleh mengutip sampel asid deoksiribonukleik (DNA) dari udara, manakala teknik yang digunakan mampu mengubah cara haiwan terancam dan ekosistem alam semula dikaji serta dilindungi, lapor saluran berita CNN.

Penyelidikan itu diterbitkan jurnal Current Biology pada Khamis lalu.

Dua kumpulan penyelidik bebas yang masing-masing berpangkalan di Denmark dan satu lagi di Britain serta Kanada, menguji sama ada DNA bawaan udara boleh digunakan untuk mengesan spesis haiwan yang berbeza.

Semua organisma hidup termasuk manusia menggugurkan bahan genetik dikenali sebagai DNA semula jadi (eDNA) ke persekitaran apabila mengeluarkan bahan kumuhan, berdarah dan menanggalkan kulit atau bulu.

Sebelum ini, saintis bidang pemuliharaan telah menyusun eDNA bawaan air untuk mengesan spesies tertentu seperti populasi neut iaitu sejenis salamander yang hidup  di persekitaran akuatik Britain.

Bagaimanapun, mengumpulkan eDNA bawaan udara adalah lebih mencabar kerana lebih lemah berbanding di dalam air.

Pasukan penyelidik yang menjalankan kajian di Taman Zoo Hamerton di Denmark itu berjaya mengenal pasti DNA daripada 25 spesis haiwan berbeza termasuk harimau, lemur dan dingo, kata penulis utama kajian itu, Elizabeth Clare yang merupakan penolong profesor di Universiti York, Kanada.

Pasukan penyelidik dari Copenhagen turut berjaya mengesan 49 spesies vertebrata termasuk 30 mamalia.

“Kami terkejut apabila melihat hasilnya,” jelas kenyataan pengarang utama kajian tersebut di  Denmark, Kristine Bohmann yang merupakan seorang profesor bersekutu di Universiti Copenhagen. – Agensi

Saintis temui cara kumpul DNA dari udara


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Semua Ahli LPPR Sanggah Kenyataan Abu Zahar

 

Share

Leave a Reply