Myanmar isytihar gencatan senjata - EDISI SIASAT

Myanmar isytihar gencatan senjata

Read Time:1 Minute, 59 Second
Myanmar isytihar gencatan senjata
Hun Sen (kiri) berkata sesuatu dengan Min Aung Hlaing (kanan) di Naypyidaw. FOTO AFP

Myanmar isytihar gencatan senjata

PHNOM PENH: Jeneral Min Aung Hlaing, pengerusi Majlis Pentadbiran Negara (SAC) Myanmar yang memerintah, mengisytiharkan gencatan senjata ketika bertemu dengan Perdana Menteri Kemboja Samdech Techo Hun Sen yang melawat Nay Pyi Taw, kelmarin.

Min Aung Hlaing memaklumkan Hun Sen yang kerajaan Myanmar sebelum ini mengisytiharkan gencatan senjata selama lima bulan dengan semua Pertubuhan Bersenjata Etnik (EAO) sehingga akhir Februari 2022, dan kini memutuskan untuk melanjutkannya sehingga akhir 2022.

Demikian menurut laporan Agensi Berita Vietnam (VNA) memetik kenyataan akhbar bersama yang dikeluarkan Kementerian Luar Negeri dan Kerjasama Antarabangsa Kemboja.

Min Aung Hlaing juga menyeru semua pihak menerima gencatan senjata itu demi kepentingan negara dan rakyat, menamatkan semua tindakan keganasan dan bertenang sepenuhnya, tambah kenyataan itu.

Di pihak Hun Sen, beliau sangat menyokong langkah itu yang bertujuan meredakan ketegangan dan membolehkan dialog membina dalam kalangan pihak berkepentingan yang berkaitan untuk mencapai keamanan berkekalan dan pembangunan negara, kata kenyataan itu.

Min Aung Hlaing berkata, beliau mengalu-alukan penyertaan Duta Khas ASEAN ke Myanmar untuk menyertai rundingan gencatan senjata dengan EAO.

VNA menjelaskan, kedua-dua pemimpin itu turut menyokong pertemuan dengan pihak berkepentingan seperti Duta Khas ASEAN ke Myanmar dan Setiausaha Agung ASEAN, termasuk untuk menyampaikan bantuan kepada rakyat Myanmar.

Mereka berkata, adalah amat penting menyediakan mekanisme dan kemudahan sesuai untuk program vaksinasi COVID-19 serta pemberian bantuan kemanusiaan berkesan kepada orang memerlukan tanpa diskriminasi.

Kemboja bertanggungjawab sebagai Pengerusi ASEAN tahun ini dan Perdana Menterinya Hun Sen menjadi pemimpin asing pertama melawat Myanmar sejak rampasan kuasa Februari 2021.

Lawatan dua hari beliau bertujuan mencari penyelesaian bagi menamatkan krisis politik yang sedang berlaku di Myanmar sejak rampasan kuasa itu. – BERNAMA

Myanmar isytihar gencatan senjata


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Semua Ahli LPPR Sanggah Kenyataan Abu Zahar

 

 

Share

Leave a Reply