Iran didakwa menyeludup senjata ke Yaman - EDISI SIASAT

Iran didakwa menyeludup senjata ke Yaman

Read Time:1 Minute, 54 Second
Iran didakwa menyeludup senjata ke Yaman
Senjata yang dirampas dipercayai diseludup dari Iran ke Yaman. FOTO AFP

Iran didakwa menyeludup senjata ke Yaman

WASHINGTON: Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mendapati beribu-ribu senjata yang dirampas di Laut Arab berkemungkinan dibawa dari satu pelabuhan di Iran, sekali gus menjadi bukti Tehran mengeksport senjata ke Yaman dan tempat lain.

The Wall Street Journal memetik laporan sulit panel pakar Majlis Keselamatan PBB mengenai Yaman, melaporkan bot dan pengangkutan darat digunakan untuk menyeludup senjata buatan Russia, China dan Iran ke Yaman.

Senjata itu termasuk pelancar roket, mesingan dan senapang penembak tepat, yang dirampas Tentera Laut AS beberapa bulan lalu.

Laporan PBB itu menyebut, bot digunakan untuk mengangkut senjata berlepas dari pelabuhan Jask di tenggara Iran, berdasarkan temu bual dengan kru bot dan data daripada navigasi kapal.

Sementara itu, timbalan menteri penerangan kumpulan pemberontak Yaman menafikan Iran menyeludup senjata ke negara itu, manakala Tehran berkata senjata itu tidak dijual atau dibawa ke negara bertelagah itu.

Amerika Syarikat (AS) serta Arab Saudi yang mengetuai pakatan tentera menyokong kerajaan Yaman sebelum ini menuduh Iran membekalkan senjata kepada Houthi, tetapi dinafikan Tehran.

Yaman dilanda perang saudara sejak tahun 2014 manakala pemberontak Houthi yang disokong Iran menentang kerajaan diiktiraf antarabangsa, mendorong PBB mengenakan sekatan senjata ke atas Houthi pada tahun 2015.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, pertempuran di Yaman menyaksikan tentera pakatan yang diketuai Arab Saudi melakukan serangan udara ke atas ibu kota yang dikuasai pemberontak Sanaa.

Riyadh menegaskan campur tangan di Yaman sejak tahun 2015 bertujuan menghalang sekutu Iran mengancam kedaulatan Arab Saudi.

PBB menganggarkan perang Yaman akan membunuh 377,000 orang secara langsung atau tidak pada akhir tahun ini. – AFP

Iran didakwa menyeludup senjata ke Yaman


Disyorkan Untuk Anda :

Lawati Laman


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi : MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan : Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214  –  Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Semua Ahli LPPR Sanggah Kenyataan Abu Zahar

 

Share

Leave a Reply